Kapusta wigilijna z chrzanem

Kapusta wigilijna z chrzanem

Moim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę.

Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa ilość, ale za to z chrzanem. Chrzan bardziej kojarzy się z Wielkanocą, ale doskonale podkręca smak kiszonej kapusty. Niby tradycyjne danie, ale w nowoczesnej odsłonie. Tradycyjny bigos robi się przez wiele dni, ale to jest przepis dla tych, którzy nie mają tyle czasu. Jest też pyszny z soczewicą tak jak w tym przepisie na bigos.

Lubięten przepis też dla tego, że do gotowania używa się białego wina. Trochę trafia też do garnka z potrawą.

wino

Składniki:

100 g suszonych grzybów

po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca

3 cebule obrane i pokrojone na półplasterki

2 ząbki czosnku przetarte przez praskę

kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki

3 łyżki chrzanu

2 łyżki musztardy ziarnistej

300 ml białego wina

2 łyżki sosu sojowego

 

2 łyżki oleju do podania (u mnie Wielkopolski)

Przepis na kapustę wigilijną postny bigos

Przepis na kapustę wigilijną z chrzanem

 

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na noc). Jeśli nie ma w nich ziarenek piasku, możemy je ugotować w litrze wody razem z przyprawami (liście laurowe i kulki przypraw) przez godzinę pod przykrywką, żeby woda się nie wygotowała. Kiedy grzyby się ugotują odcedzamy je zachowując bulion grzybowy, w którym się gotowały. W dużym garnku podsmażamy cebulę na łyżce oleju. Po chwili dodajemy odsączone grzyby (oczyszczone z kawałków listków i kulek przypraw), czosnek, kapustę, bulion grzybowy, chrzan, musztardę, wino i sos sojowy. Gotujemy co najmniej przez godzinę a najlepiej 2. Przed samym podaniem dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.

Przepis na kapustę wigilijną z chrzanem - postny bigos

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim


Related Posts

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, […]

Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

Najlepszymi warsztatami na jakich byłam w grudniu (a byłam na 10 różnych), były warsztaty z Agatą Wojdą  i niemieckimi winami. Wszystko było pyszne, ale jedno danie na pewno zagości częściej na moim stole, bo jest  zdrowe i łatwe do ugotowania. Nie żebym miała nagle przestać […]




Bitnami